Reisverhalen

In de grote savanne van Sipaliwini en West-Paroe was reizen een kwestie van lopen. Over heuvels vol rotsblokken, door maurisiezwampen, langs indianendorpen, lopen, lopen….. Op tapirpaden langs kreken, geteisterd door tranga-bakka’s maar ook gekoeld door de savanne-wind, met zware lasten van kampje naar kampje, rustend tenslotte onder
de sterren. Of het nu ging om een census van Trio Indianen in hun verspreide dorpjes, het intekenen van de grens tussen Suriname en Brazilië of het verzamelen van planten, het ging te voet. De verzamelde reisverslagen vormen dan ook een doorlopend verhaal van exploratie in een gebied zonder wegen, maar wel met een duidelijk doel: bestuderen en vastleggen.

Allereerst een verslag van De eerste beklimming van de Pico Ricardo Franco in Noord-Brazilie door Generaal Rondon c.s. in 1928 (pdf, 9 MB)

Tijdens de grensexpedities (1935 – 38) werden door de meereizende arts planten verzameld. Een portret van deze veelzijdige dokter wordt hier gepresenteerd: H.E. Rombouts, arts, verzamelaar en woudloper (pdf, 1,4 MB).

Voor zover de grensexpedities zich afspeelden in het gebied van de Sipaliwini Savanne is het verslag daarvan nu samengevat onder de titel Op zoek naar de Zuidgrens (pdf, 13 MB)

Dan is daar het verhaal van Baas Schmidt van Gansee (pdf, 1,1 MB) die als een Speedy Gonzales de dorpen van de Oajana’s en Trio’s langsliep (1940 – 42) om een ‘bevolkingsregister’ aan te leggen. Zijn drie reizen naar de "Bovenlandsche Indianen" zijn hier als volgt samengevat:

Ook volgen we het relaas van Ornstein in zijn beschrijving van een geologische expeditie (1963) naar de Sipaliwini: De Vergeten Expeditie (pdf, 2 MB)

Vervolgens publiceren wij hier twee reiscolumns met indrukken van onze eigen botanischgeomorfologische expeditie naar de Sipaliwini Savanne (1968 – 69), zoals eerder verschenen in De Ware Tijd: Sipaliwini I (pdf, 3 MB), gevolgd door Sipaliwini II (pdf, 2,3 MB).

Als afsluiting en samenvatting brengen wij het Reisverslag van Frans Bubberman (pdf, 4,4 MB) met veel informatie over de archeologie van de Sipaliwini Savanna en vol spannende, persoonlijke herinneringen.

Sipaliwini reiziger